👋

De impact van Middenhuur in 2024

Dit jaar introduceerde de Rijksoverheid plannen voor extra huurregulering om zo te zorgen voor meer betaalbare woningen. Het idee is om woningen die nu in de vrije sector vallen ook te gaan reguleren en de huurprijs te limiteren. Dit nieuwe segment wordt de Middenhuur genoemd en omvat woningen die volgens het WWS verhuurd mogen worden tussen de €804 en €1000 (2023).

Los van mijn persoonlijke mening hierover, was ik voornamelijk benieuwd naar hoe deze plannen tot regulering zouden uitpakken voor de woningen in mijn buurt.

Maar ja, hoe bepaal je de huurpunten van een willekeurige woning?

Het eerste wat ik nodig was waren de WOZ waardes, BAG details en Energielabels van alle woningen in Nederland. Gelukkig zijn alle drie beschikbaar als openbare bronnen.

Daarnaast moest ik een rekenmodel maken dat een benadering was van het aantal WWS-punten. Hier werd het al een stuk complexer. Zo is bijvoorbeeld het GO oppervlak in de BAG een ander oppervlakte dan die volgens het WWS bepaald wordt. Ook de inrichting van het sanitair en de keuken - die impact hebben op de punten - kon ik natuurlijk niet feitelijk bepalen. Er zouden dus een aantal aannames moeten worden gedaan.

Aan de hand van het Beleidsboek van de huurcommissie kwam ik al een heel eind. Daaroverheen legde ik vervolgens weer de voorgestelde aanpassingen aan het WWS systeem. Hierbij krijgen energie zuinige woningen meer punten, terwijl er punten worden afgetrokken voor oude Energielabel E-G woningen.

Bovenstaande heb ik in een jasje gestoken, en zo ben ik nu langzaam huurwoningpunten.nl aan het bouwen. Voor meer dan 7 miljoen woningen is er een rapportage van het aantal huurpunten, en een indicatie van hoe de middenhuur regulering invloed heeft op de verhuur prijs per 2024.

Uiteindelijk zit ik te denken om zo voor woningen een soort huurwoning punten certificaat af te geven waarin transparant en onafhankelijk het marktsegment (vrije sector, middenhuur of sociaal) word bepaald. Maar dat zien we later wel...

Posted by on .